HTML

Szállj velem a szellõk szárnyán!

Friss topikok

  • Blue Ocean: Neked is:-) (2014.02.14. 21:12)
  • Blue Ocean: Megbeszéltük:-) (2014.02.14. 21:10)
  • Blue Ocean: Köszönöm szépen!:-) (2014.02.14. 15:29)
  • szelloszarnyon: Én meg utálom! Mindig is utáltam! Már bocsánat.:-) (2014.02.14. 15:06)
  • szelloszarnyon: Tudom hogy olyan. Most is ez az érzésem van. (2014.02.09. 09:04)

Címkék

Archívum

2014.02.11. 12:45 Palmalegyezo

Jeges körte calvadosszal és csokoládéöntettel

Hozzávalók (8 személyre):

* 1,5 kg érett Vilmos körte
* 1 citrom leve
* 1/2 csésze finom kristálycukor
* 10 egész szegfûszeg
* 6 evõkanál víz
* vékony csíkokra vágott narancshéj a díszítéshez

Az öntethez:

* 200 g fõzõcsokoládé
* 4 evõkanál erõs feketekávé
* 1 csésze habtejszín
* 2 evõkanál Calvados vagy brandy

Elkészítése:

A körtét meghámozzuk, felszeleteljük és a citromlével, a cukorral, a szegfûszeggel és a vízzel egy edénybe tesszük. Lefedve 10 percig fõzzük, majd eltávolítjuk a szegfûszegeket. Ezután hagyjuk kihûlni. Robotgéppel vagy mixerrel sima pürévé keverjük. A pürét egy fagyasztásra alkalmas tálba öntjük, és szilárddá fagyasztjuk.

Közben egy 900 g-os püspökkenyér sütõformát kibélelünk átlátszó fóliával. Hagyjuk, hogy a fólia a széleken lelógjon. A fagyasztóból kivesszük a pürét, és átmerjük egy robotgépbe vagy mixerbe, és simára keverjük. Az elõkészített sütõformába töltjük, betakarjuk, és szilárddá fagyasztjuk.

Az öntet elkészítéséhez a csokoládét egy nagy hõálló tálba tördeljük. A tálat forró vízzel töltött edény fölé helyezzük, majd amikor a csokoládé megolvad belekeverjük a kávét. Fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt, majd a Calvadost vagy a brandyt. Az öntetet félretesszük.

Mintegy 20 perccel a tálalás elõtt a formát kivesszük a fagyasztóból. A jeges körtepürét egy tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és a hûtõszekrénybe tesszük, hogy kissé megpuhuljon. Az öntetet forró víz felett megmelegítjük. Desszertestányérokra helyezünk egy-egy fagylaltszeletet és megöntözzük a mártással. Narancshéjcsíkokkal díszítjük és azonnal tálaljuk.

Ez a klasszikus francia desszerten alapuló parfé bármely étkezésnek frissítõ és hatásos befejezéséül szolgálhat. Az ízhatás érdekében csak érett és leves körtét használjunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelloszarnyon.blog.hu/api/trackback/id/tr345922598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása