Jeges körte calvadosszal és csokoládéöntettel
Hozzávalók (8 személyre):
* 1,5 kg érett Vilmos körte
* 1 citrom leve
* 1/2 csésze finom kristálycukor
* 10 egész szegfûszeg
* 6 evõkanál víz
* vékony csíkokra vágott narancshéj a díszítéshez
Az öntethez:
* 200 g fõzõcsokoládé
* 4 evõkanál erõs feketekávé
* 1 csésze habtejszín
* 2 evõkanál Calvados vagy brandy
Elkészítése:
A körtét meghámozzuk, felszeleteljük és a citromlével, a cukorral, a szegfûszeggel és a vízzel egy edénybe tesszük. Lefedve 10 percig fõzzük, majd eltávolítjuk a szegfûszegeket. Ezután hagyjuk kihûlni. Robotgéppel vagy mixerrel sima pürévé keverjük. A pürét egy fagyasztásra alkalmas tálba öntjük, és szilárddá fagyasztjuk.
Közben egy 900 g-os püspökkenyér sütõformát kibélelünk átlátszó fóliával. Hagyjuk, hogy a fólia a széleken lelógjon. A fagyasztóból kivesszük a pürét, és átmerjük egy robotgépbe vagy mixerbe, és simára keverjük. Az elõkészített sütõformába töltjük, betakarjuk, és szilárddá fagyasztjuk.
Az öntet elkészítéséhez a csokoládét egy nagy hõálló tálba tördeljük. A tálat forró vízzel töltött edény fölé helyezzük, majd amikor a csokoládé megolvad belekeverjük a kávét. Fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt, majd a Calvadost vagy a brandyt. Az öntetet félretesszük.
Mintegy 20 perccel a tálalás elõtt a formát kivesszük a fagyasztóból. A jeges körtepürét egy tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és a hûtõszekrénybe tesszük, hogy kissé megpuhuljon. Az öntetet forró víz felett megmelegítjük. Desszertestányérokra helyezünk egy-egy fagylaltszeletet és megöntözzük a mártással. Narancshéjcsíkokkal díszítjük és azonnal tálaljuk.
Ez a klasszikus francia desszerten alapuló parfé bármely étkezésnek frissítõ és hatásos befejezéséül szolgálhat. Az ízhatás érdekében csak érett és leves körtét használjunk.