Az ember néha olyan, hogy a meleget lehûti, a hideget felmelegíti, és teszi ezt az évszaknak megfelelõen sokmindennel. Így lesz a bor forralt, a kávé pedig jeges. Ebben a kis írásban, olvasóink kérésére azt rendszereztük, hogy mi minden is ismert "jeges kávé" név alatt.
A legismertebb jeges kávé ital nem jeges kávé és nem ital. Inkább kávés vaníliafagylalt. A különbség az, hogy "eszik-e, vagy isszák". Ezt az "italt" helyesebben fagylaltos kávénak, vagy kávés fagyikehelynek lenne illõ hívni. És minden esetben, ha a jeges kávénkat kanalaznunk kell, és nem tudjuk italként fogyasztani, akkor nyugodjunk bele, hogy éppen desszertet fogyasztunk, nem italt.
A jeges kávénak alapanyaga valójában -de korántsem meglepõ módon - a jég. A jég lehet egész jégkocka, úgynevezett szájjég, vagy tört jég, vagy akár jégkása is. Ezt a jeges kávét is többféleképpen készíthetik el. Az olasz kávékultúrát ismerõknek nem lehet idegen a "freddo" szó. A caffé freddo, a cappuccino freddo mind tört jégre öntött hideg italok.
A "cafe con hielo" vagy a "café amb gel" kasztíliai spanyol és katalán nyelven az egész jégkockás változat nevei. Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehûl.
A jeges verzióknál maradva különlegességnek számít a "granita" néven ismert kávé-jégkása. Ezt jégkása készítõ gépek tartályában folyamatos fagyasztás és keverés mellett hozzák létre.
Érdemes kitérni a frappé-ra, ami instant kávéból, és vízbõl, shaker, vagy mixer berendezés segítségével készül. A Görögországban népszerû frappé, habjával együtt, 3-4 deciliteres ital. A frappét hideg összetevõkbõl készítik (hideg víz, kevés hideg tej), és jégkockákat adnak a kész italhoz, hogy sokáig hideg maradjon.
A hideg kávéitaloknál pár dolgot mindenképpen meg kell jegyeznünk. Elõször: a kávé - fõképpen az espresso - a hûtés folyamán minden aromáját elveszíti. Ezért érdemes a keserû ízt kiegészíteni, nyugodt szívvel lehet édesíteni. Másodsorban a hideg kávéban nehezebb a cukrot feloldani, azt elõre el kell keverni az italkészítés folyamán.
Harmadrészt van néhány dolog, ami a hideg kávéval össze nem illeszthetõ. Ilyen például a "növényi alapú tejszínhab" ami látszatra igen kellemetlenül oldódik bele a kávéba. Az ital fogyaszthatatlanul ronda lesz tõle.
Van tehát jeges kávé és fagylaltos kávé. A jeges kávé általában jéggel hûtött és ital, míg a fagylaltos kávé desszert. Érdemes rákérdezni, hogy az adott helyen mit értenek "jeges kávé" alatt. Ha nem fagylaltra vágyunk, nyugodtan kérjünk egy kávét és egy kis üvegpohárban két jégkockát, vagy legyünk bátrak és magyarázzuk el, mit szeretnénk.